Ik ben een ouder
U bent een ouder en op zoek naar een school waar meer aandacht is voor uw kind en waar uw kind in zijn eigen tempo kan leren. Dan bent u bij ons aan het goede adres. Speciaal Basisonderwijs is er voor kinderen die niet op hun plek zitten in het reguliere onderwijs vanwege moeilijkheden met leren.
Hoe kan ik mijn kind aanmelden?
Het aanmelden van uw kind vindt altijd plaats via een gesprek met de interne begeleider of locatieleider van de school die de intakegesprekken voert. U maakt hiervoor een afspraak via 010 - 4205314 of via het contactformulier.
Tijdens het aanmeldingsgesprek bespreken we de volgende punten:
- De reden van de aanmelding.
- Een gesprek over de ontwikkelingswensen van uw kind.
- Hoe het onderwijs op deze school is.
- Een rondje door deze school maken.
- Uw vragen beantwoorden na het rondje door de school.
- Afspraken maken hoe een mogelijke plaatsing van uw kind wordt geregeld.
Aanmelden
Het doel van het aanmeldingsgesprek is u zo goed mogelijk informeren over onze school. En past deze plek bij de behoeften van uw kind? Daarnaast willen wij graag zo goed en volledig mogelijk bijgepraat worden over de leermogelijkheden van uw kind.
Als u de aanmelding schriftelijk (per e-mail) heeft ingediend bij ons, en wij zijn de school van eerste voorkeur, onderzoeken wij of we overgaan tot toelating van uw kind. Om deze onderzoeksplicht zo goed mogelijk uit te voeren, hebben wij het volledige dossier van uw kind nodig. Deze wordt via de interne begeleider van de huidige school met ons gedeeld.
Wat hebben wij daarvoor nodig? Tenminste een ontwikkelingsperspectief (opp), een overzicht van toetsresultaten en mogelijke uitslagen van onderzoeken, gespreksverslagen en observatieverslagen. Op die manier kunnen we intern met elkaar bekijken of we aan de onderwijswensen van uw kind voldoen.
Wanneer wij het dossier hebben ontvangen, gaan wij hiermee aan de slag. We nemen als school 6 weken de tijd om te beslissen of uw kind door ons wordt ingeschreven. We gebruiken deze tijd om te bepalen of onze school de passende plek is voor uw kind. In ons schoolondersteuningsprofiel (SOP) kunt u lezen welke extra ondersteuning wij kunnen bieden aan uw kind.
Heel soms kan het gebeuren dat 6 weken niet lang genoeg is om hierover een besluit te nemen. We nemen dan nog maximaal 4 weken extra de tijd. Als we meer tijd nodig hebben, brengen we u daar schriftelijk van op de hoogte. Maar we proberen om altijd binnen 6 weken te laten weten of uw kind bij ons op school plaatsbaar is.
Heeft het bestuur na tien weken nog geen besluit genomen? Dan heeft de leerling recht op tijdelijke plaatsing op de school van aanmelding tot de school wel een goede plek heeft gevonden. Zijn ouders het niet eens met de toelatingsbeslissing van de school? Dan kunnen ze terecht bij een onderwijsconsulent. Onderwijsconsulenten bemiddelen gratis tussen ouders en de school. Als dat niet werkt, kunnen ouders terecht bij de (tijdelijke) landelijke geschillencommissie passend onderwijs.
Zorgplicht
Vanaf het moment dat u uw kind schriftelijk bij onze school aanmeldt, hebben wij een zorgplicht. Dit betekent dat wij voor uw kind een passende plek moeten vinden op onze school of op een andere school in Rotterdam. Meestal zal onze school de passende plek zijn, als dit niet zo is dan helpen wij u met het vinden van een passende plek voor uw kind op een andere school. Het samenwerkingsverband Passend Primair Onderwijs (PPO) helpt ons daar ook bij. Wij informeren u als wij met PPO contact opnemen.
Wij hebben geen zorgplicht:
- Als onze school of de groep waar u uw kind voor aanmeldt, vol is en wij op onze website of schoolgids hebben aangegeven dat we vol zitten. De laatste stand van zaken kunt u hier lezen.
- Als u de grondslag van onze school niet respecteert. Grondslag is het religieuze/levensbeschouwelijke of onderwijskundige idee van ons onderwijs. Deze lichten wij aan u toe tijdens de rondleiding/het kennismakingsgesprek.
- Als uw kind geen TLV heeft of krijgt voor het Speciaal Basisonderwijs.
Om goed te onderzoeken of onze school de passende plek is voor uw kind, heeft u als ouders een informatieplicht. Dit houdt in dat u moet vertellen of uw kind extra ondersteuning nodig heeft. Als u deze informatie niet met ons wil delen, kunnen wij ervoor kiezen uw aanmelding niet in behandeling te nemen.
Na het onderzoek
Nadat het dossier doorgenomen is, het onderzoek is geweest en mogelijke vragen gesteld zijn, volgt een besluit. Wanneer wordt besloten dat uw kind mag starten op school wordt in overleg met ouders en de huidige school een startdatum afgesproken. Uw kind mag pas starten bij ons op school als u in het bezit bent van een toelaatbaarheidsverklaring (TLV). Deze wordt door de huidige school aangevraagd.
Groepsgrootte
Op SBO De Kring is de maximale groepsgrootte zestien leerlingen. Mocht u te horen krijgen dat aanmelden niet mogelijk is, omdat een groep vol zit, is dat omdat er al zestien leerlingen in de groep zitten.